pátek 1. července 2011

Populární mezi muškaři? Ano, ale tohle mu nezávidím...

Tohle mě opravdu dost nadzvedlo, tak se taky, přátelé pokochejte...Ti muškaři, to asi podle toho pána musí být opravdu neskutečná banda pitomců....nebo se dívám ze špatného úhlu?


Jehla

P.S.
...abych se aspoň pokusil něco s tím udělat, napsal jsem Vl. Urbanovi, šéfredaktorovi Rybářství, kde výše uvedený klenot byl, bohužel, publikován (7/2011):


Proboha, šéfredaktore, co se to děje! Ne, vážně, to že autor Jan Stluka doporučuje začátečníkům nástrahy pro vláčení na hrouzky, oukleje a perlíny je spíš legrační, ale to, co spáchal v posledním čísle, to by chtělo nějak přehrát na aprílovej žertík v červnu nebo něco podobnýho, fakt jsem dostal od spousty lidí (kterých si vážím a známe se léta) těžce za uši, jak prý je možné, že solidní rybářský časopis něco takového pustí na papír! Mezi čtenáři je spousta muškařů, kteří se snad něčím v článku mohou cítit zesměšněni nebo uraženi, ta ale není to hlavní! Horší je to nabádání k lovu na červy, zvlášť právě v případě lipana, jehož stavy jsou v současné době přímo tragicky zdecimované.... Myslím, že i jménem redakce by bylo na místě se od textu distancovat, přiznat přehlédnutí nebo nepozornost korektora či klidně o svou vlastní, radši popel na hlavu než být za blbce! A tohohle se určitě někdo chytí...a jestli do toho začnou ještě šťourat od konkurence, potěšpámbu! J.
No, pokud by bylo lze otisknout i můj názor v „Dopisech čtenářů“, pokusil bych se to formulovat trochu lidštěji, mám nějaký text spáchat, nebo se bude hrát mrtvej brouk?
Zdraví Pepa „Jehla“ Jehlička

Šéfredaktor odpověděl dle mého názoru rozumně:
Zdravím, Pepo!
Byl jsem na dovče, takže odepisuju až teď. Číslo jsem neviděl a když jsem
se dostal do mailu přes mobil, vyděsil jsem se, co se podělalo. No nic...
Jestli jde ale o tu pasáž v rubrice Poznejte ho a ulovte ho v
mimopstruhových revírech, vědu bych z toho nedělal. Autor jasně píše o MP
vodách, které jsou jako MP vody označeny poněkud nelogicky, ale budiž.
Když tam však někdo loví na žížalu a zabere mu zrovna lipan, nemůže za to
a loví podle Rybářského řádu. Ještě jsem žádný ohlas na toto téma nedostal
a ujišťuji vás, že kdyby byli lidi nakrkaní, už bych toho měl plný mail.
Ale panu Stlukovi váš dopis přepošlu. Mějte se!
VU

A já v korespondenci pokračoval následovně:
...já to spíš beru tak, že zrovna navádět začátečníky k lovu lipanů se
splávkem na cokoli, co najdu pod šutrem ruhle rybu degraduje někam
za karásky stříbrňáky a trůmany, ačkoli podle řádu...no, dosti tom,
asi si rozumíme...takže jedeme dál, příště ho trochu hlídej a bude
to v poho....jdu fotit ještě něco s boutem, fotky ke druhýmu dílu
Zamyšlení, pošlu snad odpoledne...ahoj P. Jehla
Tak mi napsal o autor příspěvku, nebudu komentovat, nabízím k nahlédnutí:
odpověd znechucenému muškaři od muškaře
 Dobrý den,
od pana Urbana mi přišel Váš poněkud rozčilený mail. Dovolím si k němu následující poznámky.
Pojďte na ryby - Přívlač a nástrahy
citace: "s těmi nejtitěrnějšími velikostmi značenými 000 a 00 přesvědčíte k záběru i dosti netypické ryby jako například hrouzky, oukleje a perlíny."
S tímto odstavcem můžete sice nesouhlasit, nicméně se jedná o léty vyzkoušený a prověřený fakt. Pokud nevěříte mně, chápu to. Dovolil jsme si oslovit několik svých kamarádů, kteří Vám rádi tento fakt nejen potvrdí, ale rádi Vám jej předvedou v praxi:
ing. Krejča - extraligový závodník - čtyřikráte účastník mistrovství světa v přívlači - (při posledním ligovém klání měřil čtyři hrouzky) -
777 191 640
ing. Miroslav Návara -extraligový závodník - hrouzci a oukleje na rotačku jsou jeho specialitou - 775 206003
ing. Matrin Štěpka - ligový závodník - 605 228 692

Poznejte ho a ulovte - Lipan podhorní
citace: "Lovu těchto elgánu se mohou věnovat i rybáři, kteří nevlastní muškařské vybavení a pstruhovou povolenku. Není žádným velkým tajemstvím, že největší populace i trofejních lipanů žijí v řekách (poněkud nelogicky) označené jako mimopstruhový revír."
Nejvíce a i největších Lipanů v Jižních Čechám jsem chytil, a nejen já, na mimo pstruhové Vlavě nad Lipnem v okolí vesnice Pěkná. I úsek Malše od římovské přehrady k autokempu je zarybněn lipanem a potočákem mnohem více než např. VIP - Boršovský revír.
Toto tvrzení je opět léty vyzkoušený fakt, o kterém stejně jako o tom prvním vás velmi rád osobně přesvědčím. Nevidím ani jeden rozumný důvod, proč by zde nemohli rybáři, kteří si nemohou či nechtějí pořizovat muškařské vybavení, lovit lipana na přirozené nástrahy. Pokud vy o nějakém víte, prosím zdělte mi ho.

citace: " Jakokoliv rybu zraňuje nebo zabijí vždy jen rybář nikdy ne metoda."
Pokud je tato věta pro vás návod, jak decimovat lipaní generaci, bohužel pro Vás nemohu udělat nic jiného, než zažalovat Vaše učitele českého jazyka.

Co se týče naštváni vašich muškařských kolegů, je mi to velmi líto, nicnéně na mých nározech to nic nemění.
Pokud jste někdy navštívil zahraniční revíry, jistě jste zaznamenal jistá omezení ve smyslu navázec nesmí být slabší než. ...
....pakliže teplota vody vystoupí na určitou hranic, je omezení v metodách popřípadě zákaz lovu komplet. Někde je ještě je klazule o nemožnosti nahazování proti vodě. Věřte, že majitelé těchto vod ví moc dobře, proč tahle omezují lovící.

Jen pro pořádek uvádím, že jsem také muškař a velmi rád navštěvuji Dánsko, které povžuji za Mekku muškaření. Neznám větší výzvu, která prověří odolnost, houževnatost a umění muškaře víc než mnohahodinový lov, kdy jste zabrozený v moři. O tom, že chytáte přírodní zdravé ryb, se zmiňuji jen pro pořádek.
Mějte se báječně, s pozdravem
Jan Stluka
P.S. ještě přikládám fotku hrouzka na wobler, ale to je opravdu raritka. Jinak malé rotačky fungují naprosto spolehlivě.

...co dodat...napsal jsem mu:
 Zdravím,
už to nechme bejt, papír snese hodně, podle RŘ je to, bohužel, v pohodě a prostě každý to vidíme trochu jinak, to je každého nezadatelné právo...

Nějaký ten zahraniční revír jsem už taky navštívil, a když už je řeč o tom Dánsku, nějaká rada pro letní lov na Fynu? Jedná se tak o polovinu prázdnin, s tímto obdobím nemám pražádných zkušeností a rád se dozvím něco zajímavého...S pozdravem Pepa "Jehla" Jehlička



1 komentář:

  1. díky za poslání článků z Rybářství,dost jsem se mýlil,
    když jsem popsané lovy umístil do jiné doby ( +-1935)
    a ke zcela jiné řece.No četl jsem ty články v době vydání a to bude těch 30+ let.Ještě že jsem si ty náčrtky pamatoval.Divné,že tehdy řešili lov lipana,ryby které bylo v řekách plno.Podle mě to bylo předčasné,ty starosti měl p. Ritz nechat dalším generacím :-)) Písek

    OdpovědětVymazat